10 produktów oczyszczających wątrobę

  •  Redakcja
  •  0
  •  4 grudnia 2016
  • 573
 

Dzisiejszy pęd życia przyczynia się do tego, że przestajemy dbać o siebie i o swoje ciało. Zwyczajnie brakuje na to czasu. Toksyczne substancje zatruwają środowisko i fatalnie wpływają na nasze zdrowie. Szczególnie cierpi na tym nasza wątroba, narząd, który odpowiedzialny jest za usuwanie wszelkich zagrażających życiu substancji, musi borykać się ze złymi dietami, pestycydami i inną chemią dostarczaną wraz z jedzeniem, małą aktywnością fizyczną, nadmiernym używaniem używek i leków. Mimo tego jest to jedyny organ w ciele ludzkim, który potrafi się samodzielnie zregenerować.

Laboratorium biochemiczne

Wątroba jest największym organem ludzkim. Jest odpowiedzialna za rozmaite czynności, wykonuje ok. 500 funkcji, z których najważniejsza jest funkcja oczyszczania organizmu. Wątroba neutralizuje toksyny, wspomaga trawienie, reguluje poziom hormonów oraz tłuszczów, dostarcza białka. Co zrobić, żeby w pełni spełniała swoje funkcje? Przede wszystkim nie należy jej obciążać. Złe nawyki mogą bowiem doprowadzić do niewydolności organu i spowodować zaburzenia innych narządów.

Jak jej pomóc?

Najprościej przeprowadzić kurację oczyszczającą. Ale jaką? – zapytacie. Detoksykacja przyjmuje dzisiaj różne formy. Można spotkać się z ofertami gabinetów odnowy biologicznej, które kuszą zabiegami oczyszczającymi, zapewniając, że wątroba będzie jak nowa. Zamiast tego można wybrać nieco prostszą, tańszą i smaczniejszą metodę.

Jedzenie oczyszcza!

Poniżej prezentujemy listę produktów, które mają zbawienny wpływ na kondycje naszej wątroby:

Czosnek oczyszcza krew.

Zawiera alicynę i selen, które pomagają oczyszczać wątrobę oraz nerki. Uaktywnia enzymy wątrobowe, które usuwają toksyny z organizmu.

Cytryna

– zawiera witaminę C oraz przeciwutleniacze, pomaga w procesach stymulacji wątroby oraz procesach przemiany toksyn w substancje absorbowane przez wodę.

Warzywa zielone

– sałaty, szpinak itp., zawierają spore ilości chlorofili, pochłaniając toksyny z układu krwionośnego. Bogate w błonnik wspomagają procesy trawienne i wydalnicze.

Awokado

to owoc bogaty w tłuszcze, te zdrowe, mające zbawienny wpływ dla utrzymania dobrego zdrowia.

Pomidory

– mają właściwości detoksykacyjne – zawierają glutation, białko, które pełni role odtruwającą. Bardziej znany związek występujący w pomidorach – likopen – również ma swój wpływ na zdrowie, pomaga uchronić się przed niektórymi chorobami nowotworowymi.

Jabłka

– są źródłem pektyn, które są niezbędne do oczyszczania organizmu z toksyn.

Marchew

– zawiera beta-karoten, który pomaga regulować poziom cukru we krwi. Niweluje również w pewnym stopni stany zapalne organizmu. Poprawia ogólną stymulację wątroby.

Buraki

– zawierają betainę stymulująca wątrobę. Warzywa te chronią drogi żółciowe oraz mają właściwości oczyszczające, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Kurkuma

– przyprawa wspomagająca regenerację wątroby oraz poprawiająca funkcjonowanie enzymów wątrobowych niwelujących substancje rakotwórcze.

Orzechy włoskie

– zawierają kwasy omega-3 i argininę, związki oczyszczające wątrobę. Niezwykle pomocne przy redukcji amoniaku w organizmie.

Mniszek lekarski

– posiada właściwości przeciwutleniające i oczyszczające układ krwionośny. Jego korzeń ma zbawienny wpływ na wątrobę, powodując stymulację jej funkcji naprawczych.

Podsumowując, wystarczy trochę chęci, krótka wizyta w osiedlowym warzywniaku i możemy naprawiać naszą wątrobę. Oczywiście ważne będzie tutaj utrzymanie regularności i konsekwencji w dążeniu do celu. Eliminacja złych nawyków na pewno też przyniesie pozytywne skutki.

Zapisz

Przeczytaj także