4 powody by pić Yerba Mate

  •  Redakcja
  •  0
  •  6 grudnia 2016
  • 615
 

Yerba Mate to susz lub miał przygotowany z liści lub drobnych patyczków ostrokrzewu paragwajskiego (łac. ilex paraguariensis) gotowy do przygotowania naparu. Napój – „herbata” spożywana tłumnie przez mieszkańców Ameryki Południowej jest coraz popularniejsza również w Polsce. I dobrze! Dlaczego? Ponieważ ożywia, nie tylko ciało, ale i umysł.

Ostrokrzew paragwajski, z którego przygotowuje się yerbą, występuje głównie w Ameryce Południowej, na terenach Argentyny, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii, zwykle nie przekracza wielkości 8m, posiada twarde, ząbkowane liście o różnych kształtach i rozmiarach. Roślina rośnie dziko – prace hodowlane trwają dość intensywnie, ale niestety wymagają jeszcze wielu zabiegów aby okiełznać możliwości kontrolowanego wysiewu. Zbiór liści z krzewów możliwy jest dopiero po trzech latach od zasiewu sadzonek.

1. Gdy brakuje energii

Yerba mate znajduje uznanie w wielu krajach, również w Polsce coraz więcej osób sięga po nią, najczęściej zamiast kawy. Ma ona bowiem nieocenione walory pobudzające. Dodaje energii, tyle że skuteczniej niż zwykła „mała czarna” i działa długo dłużej. Odpowiednio zaparzona wręcz niweluje zmęczenie. Mateina, substancja zawarta w liściach yerby, pobudza bardziej od kofeiny i zwiększa wydajność umysłową.

yerba-4

2. Źródło mikro i makroelementów

Mate jest bogatym źródłem minerałów takich jak: magnez, potas, sód, fosfor, wapń oraz witaminy C i witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12). Zawiera również żelazo oraz cynk. Dzięki temu posiada niezwykłe właściwości antyoksydacyjne – jest źródłem polifenoli. Spożywanie naparu chroni więc przed stresem oksydacyjnym, prowadzącym niejednokrotnie do chorób nowotworowych. Yerba obniża poziom cholesterolu LDL i podwyższa poziom HDL, przyczyniając się tym samym do zmniejszenia ryzyka powstawania zmian miażdżycowych oraz chorób układu sercowo – naczyniowego.

3. Pomaga zgubić zbędne kilogramy

Jest to jeden z najważniejszych powodów wzrostu popularności yerba mate. Regularne spożywanie naparu przyczynia się do poprawy procesów trawiennych i wydalniczych. Łagodzi problemy gastryczne. Hamuje również apetyt poprzez bezpośrednie blokowanie odpowiednich receptorów w mózgu. Co najważniejsze przyczynia się również do zahamowania aktywności lipazy trzustkowej, czyli ogranicza ilość tłuszczów przyswajanych w organizmie.

yerba-mate-tea-leaves

4. Dobra na „wszystko”?

„Herbata” mate ma oprócz wyżej wymienionych jeszcze wiele leczniczych właściwości. Poprawia odporność, ma właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Działa moczopędnie, jej spożywanie ma niebywale korzystny wpływ na problemy z pęcherzem. Odpowiednio przygotowana pomaga również na problemy ze snem.

Niestety wiele badań naukowych dowodzi, że picie gorącego napoju ma bezpośredni wpływ na powstawanie chorób nowotworowych jamy ustnej i przełyku. Yerba mate nie jest również wskazana dla kobiet w ciąży oraz osób borykających się z wrzodami.

Trzeba więc zachować umiar, zarówno w wydawaniu krytyki, jak i popadaniu w zachwyt nad jej działaniem. Jeśli decydujemy się na rozpoczęcie przygody z yerbą przygotujmy się do tego odpowiednio zasięgając informacji  – jaką i w jaki sposób przygotowaną pić, żeby przyniosła nam najwięcej korzyści.

Zapisz

Zapisz

Przeczytaj także