9 faktów o jajkach, które Cię zaskoczą

  •  Redakcja
  •  4
  •  21 czerwca 2016
  • 614
 

Jajko to jedno z najlepszych źródeł bioaktywnych składników. Nie ma drugiego produktu spożywczego, o tak bogatym składzie i wartości odżywczej. W końcu musi znajdować się w nim wszystko co potrzebne do stworzenia nowego życia!

Do niedawna sądzono, że częste jedzenie jajek może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie. Na szczęście po wnikliwych badaniach obalono tę opinię. Teraz uważane są one za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych! Jajka obecne są w dietach wielu gwiazd.  Julia Roberts codziennie jada na śniadanie jajka z płatkami owsianymi i awokado, Gwyneth Paltrow omlet z łososiem, a Nicole Kidman schudła jedząc przede wszystkim jajka na twardo!

Przeczytaj jakie korzyści uzyskasz wprowadzając do codziennego jadłospisu jajka!

1. Jajka odchudzają!

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, a ono wspomaga odchudzanie. Z jednej strony przyspieszając metabolizm  z drugiej, hamując apetyt. Żółtko zawiera cholinę- związek, który wraz z innymi składnikami „przestawia” twoje ciało na spalanie tłuszczu.

2. Jajka obniżą poziom cholesterolu we krwi!

Mimo tego, że w jajach znajduje się sporo cholesterolu, to zawierają one również lecytynę, która ogranicza jego odkładanie się w organizmie.  Cholina zaś zapobiega akumulacji cholesterolu w wątrobie. To zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Badania wykazały, że osoby jedzące dużo jaj mają niższy cholesterol od tych, którzy nie jadają ich wcale!

 3. Białko jaj – najlepsze z białek!

Sportowcy, kulturyści i osoby chcące po prostu mieć ładną muskulaturę często zażywają preparaty białkowe. A są one białkiem nawet w 85%! Tymczasem białko jajka zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne do budowy i funkcjonowania organizmu. Dodatkowo jest bardzo łatwo przyswajalne. Białko zawarte w jajkach od 1965 roku przez Światową Organizację Zdrowia uznała za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach spożywczych. Można śmiało użyć

4. Jajka chronią przed nowotworami.

Jajka są źródłem selenu oraz cystatyny – składników,  które pomagają zwalczać komórki rakowe.  Wyniki badań sprawdzających zależność między dietą a zachorowaniami na raka wskazują, że kobiety spożywające więcej jaj chorują rzadziej.

5. Jedz skorupki!

Skorupki jajka to źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Dokładnie sparzone i zmielone na proszek zapobiegają osteoporozie. Wystarczy dodawać 1g zmielonych skorupek dziennie, a dostarczymy wystarczającą ilość wapnia, aby nasze kości i zęby były zdrowe i mocne!

6. Jajko upiększa i odmładza!

Znane jest zastosowanie jajek do robienia domowych maseczek i odżywek. Mało kto jednak wie, jak istotny wpływ na naszą urodę ma także ich jedzenie.  W jajkach znajduje się lizyna. Jest to istotny składnik kolagenu niezbędnego dla właściwej kondycji skóry! Spożywanie jajek działa przeciwzmarszczkowo i poprawia elastyczność Twojej skóry. Biotyna znajdująca się w jajkach wpływa na porost i wzmocnienie włosów i odpowiednie nawilżenie skóry głowy. Żelazo zaś, zawarte w żółtku, dotlenia meszki włosowe. To sprawi, że Twoje włosy będą mocne i lśniące.

7. Jajka pomagają na kaca!

Cysteina zawarta w jajkach przyspiesza metabolizm i usuwanie toksyn. Po zakrapianej imprezie zacznij dzień od zjedzenia lekko ściętej jajecznicy. Ona postawi Cię na nogi!

8.Najzdrowsze na miękko

Najlepszą opcją jest spożywanie jajek ugotowanych tak, aby białko było ścięte, a żółtko lekko płynne. Wówczas jajko zachowuje najwięcej swoich cudownych właściwości. Ważne jest również z czym jemy jajko. Najlepiej z porcją świeżych warzyw i kromką pełnoziarnistego pieczywa.

9. Jedz przynajmniej jedno jajko dziennie!

Jadanie jednego do dwóch jaj dziennie zapewni Twojemu organizmowi wystarczającą ilość niezbędnych składników odżywczych. Pod skorupką jaja są niemal wszystkie witaminy (oprócz witaminy C), w tym cenna witaminę B9 (kwas foliowy), mikro i makroelementy oraz aminokwasy niezbędne do prawidłowej pracy wszystkich komórek Twojego ciała!

Według aktualnych norm żywieniowych można zjeść 10 jajek tygodniowo, ale niektórzy specjaliści zalecają spożywać je w większych ilościach, a nawet bez ograniczeń!

 

Niegdyś (a może i dziś) wierzono, że jajka są skutecznym afrodyzjakiem. Karol Wielki zjadał ich codziennie 12, a Bismarck aż 16.

Jajko w wielu kulturach uznawane jest za symbol życia.

Według tradycji Koranu młoda para podczas ceremonii zaślubin musi zjeść po połówce jajka.

Żydowski obyczaj każe pannie młodej schować do kredensu świeże jajko.

Zapisz

Przeczytaj także