Herbata imbirowa – skuteczna na jesienną chandrę!

  •  Redakcja
  •  6
  •  6 maja 2016
  • 525
 

Nadeszła jesień, a z nią sezon na przeziębienia. Brak słońca pozbawia chęci do działania. Zakatarzeni, chowamy się pod ciepłym kocem, marzymy, żeby zapaść w sen zimowy i obudzić się w okolicach marca.  Co robić? Rozwiązanie może być całkiem proste – picie herbaty imbirowej!

Najmocniejsza przyprawa świata – imbir

Imbir jest jedną z  najzdrowszych przypraw na świecie, a chińscy lekarze uznają go za najprawdziwszy cud natury. Jego moc jest znana ludzkości od wielu tysięcy lat. Działa rozgrzewająco i jest znakomity na przeziębienia i wychłodzenia. To doskonałe źródło witaminy C, wapnia, żelaza i magnezu. Działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgorączkowo. Ułatwia trawienie i oczyszcza wątrobę, a także odkwasza organizm. Łagodzi migreny i towarzyszące im nudności oraz likwiduje bóle miesiączkowe. Zapobiega i pomaga leczyć choroby układu krążenia . Najświeższe badania wykazały, że imbir zwalcza nowotwory!

Zdrowy dopalacz

Dzięki właściwościom pobudzającym imbir poprawia ukrwienie wszystkich tkanek i narządów. Dzięki temu lepiej dotleniony zostaje mózg, co znacznie zwiększa jego wydajność! Poprawia się nasza koncentracja, jesteśmy bardziej kreatywni, łatwiej nam się myśli i rozwiązuje problemy. To wszystko powoduje pozytywne nastawienie i dodaje energii do działania.

Imbirowe SPA

Pozytywny wpływ imbiru na urodę i jego właściwości odchudzające znane są od tysiącleci. Preparaty i diety oparte na stosowaniu imbiru stosowane są często przez hollywoodzkie gwiazdy. Angelina Jolie pozbyła się nadmiaru kilogramów po ciąży stosując właśnie preparaty z imbiru!

Olejek imbirowy stosuje się w kremach wyszczuplających i modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Odżywki na bazie imbiru poprawiają kondycję włosów i paznokci. Kremy z imbirem działają przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco. Mogą być też przydatne do walki z trądzikiem.

Herbata imbirowa

Zarówno na zdrowie, stan umysłu i urodę najlepiej imbir działa stosowany „od środka”. Ponieważ sam korzeń imbiru ma bardzo intensywny ostro-gorzki smak trudno byłoby go chrupać na surowo. Dlatego idealnym rozwiązaniem  zwłaszcza w sezonie jesienno zimowym jest herbata imbirowa.

Jak ją przyrządzić?

Najlepiej obrany korzeń imbiru zalać wodą (litr wody na 2-3 cm. korzeń) i gotować przez ok. 10 minut (dłuższe gotowanie może pozbawić imbir jego cudownych właściwości). Teraz wystarczy dodać plasterki cytryny i kilka łyżek miodu (nie cukru!). Gotowe! Napój obowiązkowy od września do marca!

MG

Przeczytaj także