Kapusta – zdrowotna moc prostego warzywa

  •  Redakcja
  •  1
  •  6 grudnia 2016
  • 553
 

Żyjąc w czasach komercjalizacji i globalizacji, przy pośpiechu naszej dzisiejszej codzienności wydajemy się zatracać stare wzorce, które nie zawsze muszą okazać się zdezaktualizowane i złe dla zdrowia naszego organizmu. Dobrym przykładem jest medycyna naturalna, która istniała na długo przed ogólnoświatowym lobby farmaceutycznym i z powodzeniem dostarczała zdrowe i naturalne rozwiązania dla codziennych i tych bardziej wyszukanych problemów.

Proszę nie wyciągać błędnych wniosków, nie zachęcamy tutaj do lekceważenia zaleceń lekarza i bojkotowania  przyjmowania leków, które często ratują nam życie. Warto jednak w wielu przypadkach spróbować rozwiązań naturalnych i dostępnych od ręki dla wszystkich nas, zanim sięgniemy po rozwiązania opracowywane w laboratorium. Doskonałym przykładem jest mogłoby się wydawać bardzo pospolite warzywo z którym większość z nas ma kontakt od najmłodszych lat – kapusta.

Naturalna moc!

Kapusta zapewniła sobie stałe i szanowane miejsce w domowych apteczkach naszych Babć, będąc przez długie lata sposobem na wiele schorzeń życia codziennego. Kapusta i jej sok jest sprzymierzeńcem w walce z zaparciami, nadwagą czy pospolitym kacem. Ma doskonałe właściwości przeciwzapalne czy antyseptyczne.  Jej spożywanie podkręca też przemianę materii, a zmniejsza przemianę cukru w tłuszcz. Bogata jest w takie witaminy jak C, K czy B6, ale zawiera też dużo błonnika, kwas foliowy czy szereg minerałów i przeciwutleniaczy.

Prosty lek na skomplikowane choroby

Według ostatnich badań, kapusta ma mnóstwo znacznie ważniejszych i ciekawszych właściwości. Spożywanie jej pomaga w walce z chorobami żołądka, niedokrwistością czy różnymi rodzajami wewnętrznych zapaleń. Pospolity kaszel również zdaje się podawać zbawiennemu wpływowi kapusty. Najbardziej zdumiewającą właściwością kapusty i jej pochodnych jest bardzo duża efektywność w walce z różnymi formami raka. Sulforafan czyli związek siarkowo-organiczny doskonale chroni komórki naszego ciała przez zgubnym wpływem nowotworów. Szereg przeprowadzonych badań wykazał, że warzywa kapustne są jednymi z najskuteczniejszych elementów umożliwiających walkę z rakiem jelita grubego.

Walory smakowe to kwestia indywidualnej interpretacji. Niektórzy przepadają za jej smakiem, innym najzwyczajniej w świecie nie przejdzie przez gardło. Nie mniej i jedni i drudzy są podatni na lecznicze właściwości naszej pospolitej kapusty. Warto zastanowić się czy nie spróbować chociażby jednoczesnego wspomagania naturalnymi metodami farmakologicznej terapii zaleconej przez lekarza. Kapusta jest to na pewno bezpieczny środek umożliwiający przybliżenie nas do obranego celu. Niezależnie czy jest to poważny problem zdrowotny w postaci nowotworu, czy zwyczajny „o jeden drink za daleko” – kapusta na pewno jest w stanie nas wspomóc.

Przeczytaj także