Majeranek – przyprawa, która leczy

  •  Redakcja
  •  2
  •  25 listopada 2016
  • 465
 

Origanum majorana L., bo tak brzmi łacińska nazwa majeranku, towarzyszy ludziom od wieków. Pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego, niestety tylko w kilku z nich rośnie dziko. W Polsce występuje jedynie w uprawie. Całe ziele majeranku posiada właściwości lecznicze, suszone natomiast jest doskonałym uzupełnieniem przyrządzanych potraw.

Działanie lecznicze

Majeranek ma szerokie zastosowanie lecznicze. Stosowany wewnętrznie – w naparach, wyciągach i olejkach – pomaga na astmę, niedrożność nosa, kurcze trawienne, nieżyt żołądka i jelit, bezsenność, migrenę. W użytku zewnętrznym, stosowany jako składnik maści i okładów, jest niezastąpiony przy osłabieniu, przewlekłym katarze, zapaleniu zatok przynosowych, ale także przy nerwobólach reumatycznych.

Napar z majeranku

Pomocny przy przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli i płuc, ale też kolce jelitowej, braku apetytu i niestrawności. Bardzo łatwy w przyrządzeniu – wystarczy zalać pół łyżeczki ziela połową szklanki wrzącej wody i zaparzać ok. 10 minut. Popijanie dwa, trzy razy dziennie pozwoli zminimalizować uporczywe dolegliwości.

majeranek-3

Maść majerankowa

Krążą o niej mity – dostępna jest również w aptekach, ale przygotowana w domowych warunkach jest skuteczniejsza.

Jak ją przyrządzić?

Majeranek otarty z łodyżek należy utrzeć pół na pół ze smalcem, odstawić w chłodne miejsce. Następnego dnia przetopić i odcisnąć przez gęste płótno. Dla lepszych efektów tłuszcz powstały w wyniku przeciskania można dodatkowo zmieszać z olejkiem majerankowym, sosnowym lub jałowcowym – 1 kropla olejku na 1 dkg tłuszczu.

Jak stosować?

Spuchnięte i stłuczone miejsca smarować kilka razy dziennie.
Przy zapaleniu zatok i katarze wprowadzać na waciku do nosa na noc lub kilka razy dziennie.

majeranek-2

Doskonały dla każdej Pani Domu

Jest dodatkiem, bez którego nie potrafiły się obejść nasze prababcie, babcie, mamy. I my bez niego również czujemy niesmak. Bez niego żadna grochówka, kapuśniak, fasolka po bretońsku nie smakuje tak dobrze. Doskonale sprawdza się przy mięsach: wołowinie, wieprzowinie, baraninie, wszelkiej dziczyźnie, ale również jako dodatek do drobiu. Można również zastąpić nim oregano w daniach kuchni włoskiej – mimo iż odrobinę różni się smakiem, nada jej niepowtarzalny charakter.

Cud natury

W kuchni, dla zdrowia, ale także w przemyśle kosmetycznym. Możemy bowiem mieć z nim do czynienia również przy okazji porannej toalety. Choć jest niepospolity – olejek z majeranku wykorzystywany jest do produkcji perfum. I uwaga – działa odstraszająco na komary!

KJ

  • Anna Wolska

    Ja pamiętam go właśnie z babcinej kuchni na Podhalu. Jego zapach zawsze będzie kojarzył mi się z wołaniem na obiad, stukaniem łyżką o nogę brata i opowieści kuchenne babci wieczorami.

Przeczytaj także