Twoja wątroba niedomaga? Radzimy, jak przyśpieszyć jej regenerację.

  •  Redakcja
  •  0
  •  1 grudnia 2016
  • 592
 

Choć wątroba jest narządem słynącym ze swoich możliwości samoregeneracyjnych, nie warto wystawiać jej możliwości na próbę. Nadmiar alkoholu, tłuste potrawy, nadużywanie lekarstw i suplementów diety, a także brak aktywności fizycznej i ciągły stres są w stanie przeciążyć nawet najzdrowszą wątrobę. Dlatego zamiast dodatkowo obciążać, powinniśmy zafundować jej kurację wspomagającą. W jaki sposób? Na to pytanie spróbujemy odpowiedzieć w niniejszym wpisie.

Napój detoksykujący

Oczywiście, najlepszą kuracją oczyszczającą wątrobę z toksyn będzie trwała zmiana nawyków żywieniowych i spojrzenie przychylniejszym okiem na temat zdrowej żywności. Jednak istnieją również metody doraźne. Jedną z nich jest spożywanie równie smacznego, co zdrowego napoju.

Jak go przyrządzić? Do garnka z wrzącą wodą dodaj liście mięty i pozwól im się pogotować przez ok. 5 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i daj wodzie wystygnąć. Potem wlej sok ze świeżo wyciśniętych: pomarańczy i cytryny, i dodaj skórkę cytryny. Całość dosłodź miodem organicznym. Voilà!

Tak przyrządzony napój możesz pić, kiedy tylko masz na to ochotę – nie tylko oczyści Twoją wątrobę z wszelakich toksyn, ale i wspomoże pracę układu trawiennego. Smacznego!

Zamień poranną kawę na wodę z dodatkiem cytryny

Warto wyrobić w sobie nawyk picia takiej wody tuż po przebudzeniu. To doskonałe preludium do właściwej opieki nad wątrobą, ponieważ woda z dodatkiem połówki cytryny skutecznie ją oczyszcza. Dlaczego alternatywa dla szkodzącej wątrobie kawy? Ponieważ znakomicie pobudza i dodaje energii.

Herbata? Nie żałuj sobie…

A jeśli masz wybór między zieloną i czerwoną… wypij obie! Nie ma przypadku w tym, że te rodzaje herbat postrzegane są jako jedne z najzdrowszych napojów na świecie. Zarówno zielona, jak i czerwona herbata to znakomity „dopalacz” dla wątroby. Ich antytoksyczne działanie znane jest nie od dzisiaj. Ponadto zawarte w ich liściach katechiny świetnie radzą sobie z usuwaniem tłuszczu osadzającego się na wątrobie.

Na ratunek awokado

Dlaczego właśnie ten owoc? Głównie dlatego, że w awokado kryje się bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych. A te pełnią funkcję „tarczy” dla wątroby, zabezpieczając ją przed różnego rodzaju uszkodzeniami. Warto wspomnieć, że awokado można używać jako składnik wielu smacznych potraw, a więc korzystając z jego dobrodziejstw, możemy – prócz zdrowszej wątroby – zapewnić sobie również boską ucztę dla podniebienia.

Spójrz na buraka jak na ważny oręż w walce z toksynami

Buraki mają dwie olbrzymie zalety, które w połączeniu ze sobą z pewnością pozwolą Ci się do nich przekonać. Po pierwsze – są tanie (w przeciwieństwie na przykład do wspomnianego już awokado). Po drugie – powiedzieć, że są zdrowe, to tak, jakby nic nie powiedzieć. Oprócz tego, że wypłukują toksyny z organizmu, są również skutecznym lekarstwem m.in. na nadciśnienie tętnicze.

Wszystko sprowadza się do prawidłowego żywienia

Bo to przede wszystkim sposób, w jaki się „żywieniowo” prowadzimy, wpływa na kondycję naszej wątroby. Warto o tym pamiętać, zanim będzie za późno. Bo wątroba nie jest unerwiona i „nie poskarży” na swoją niedolę bólem. No chyba, że urośnie na tyle, że zacznie uciskać sąsiadujące narządy. Ale temu można zapobiec. Wystarczy zmienić nasze ludzkie „paliwo” na zdrowsze i wartościowsze.

 

fot. dietoflife.com

Zapisz

Zapisz

Przeczytaj także