Twoja wątroba niedomaga? Radzimy, jak przyśpieszyć jej regenerację.

Pompki szwedzkie Możliwość komentowania Twoja wątroba niedomaga? Radzimy, jak przyśpieszyć jej regenerację. została wyłączona 17
Twoja wątroba niedomaga? Radzimy, jak przyśpieszyć jej regenerację.
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Choć wątroba jest narządem słynącym ze swoich możliwości samoregeneracyjnych, nie warto wystawiać jej możliwości na próbę. Nadmiar alkoholu, tłuste potrawy, nadużywanie lekarstw i suplementów diety, a także brak aktywności fizycznej i ciągły stres są w stanie przeciążyć nawet najzdrowszą wątrobę. Dlatego zamiast dodatkowo obciążać, powinniśmy zafundować jej kurację wspomagającą. W jaki sposób? Na to pytanie spróbujemy odpowiedzieć w niniejszym wpisie.

Napój detoksykujący

Oczywiście, najlepszą kuracją oczyszczającą wątrobę z toksyn będzie trwała zmiana nawyków żywieniowych i spojrzenie przychylniejszym okiem na temat zdrowej żywności. Jednak istnieją również metody doraźne. Jedną z nich jest spożywanie równie smacznego, co zdrowego napoju.

Jak go przyrządzić? Do garnka z wrzącą wodą dodaj liście mięty i pozwól im się pogotować przez ok. 5 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i daj wodzie wystygnąć. Potem wlej sok ze świeżo wyciśniętych: pomarańczy i cytryny, i dodaj skórkę cytryny. Całość dosłodź miodem organicznym. Voilà!

Tak przyrządzony napój możesz pić, kiedy tylko masz na to ochotę – nie tylko oczyści Twoją wątrobę z wszelakich toksyn, ale i wspomoże pracę układu trawiennego. Smacznego!
Zamień poranną kawę na wodę z dodatkiem cytryny

Warto wyrobić w sobie nawyk picia takiej wody tuż po przebudzeniu. To doskonałe preludium do właściwej opieki nad wątrobą, ponieważ woda z dodatkiem połówki cytryny skutecznie ją oczyszcza. Dlaczego alternatywa dla szkodzącej wątrobie kawy? Ponieważ znakomicie pobudza i dodaje energii.
Herbata? Nie żałuj sobie…

A jeśli masz wybór między zieloną i czerwoną… wypij obie! Nie ma przypadku w tym, że te rodzaje herbat postrzegane są jako jedne z najzdrowszych napojów na świecie. Zarówno zielona, jak i czerwona herbata to znakomity „dopalacz” dla wątroby. Ich antytoksyczne działanie znane jest nie od dzisiaj. Ponadto zawarte w ich liściach katechiny świetnie radzą sobie z usuwaniem tłuszczu osadzającego się na wątrobie.
Na ratunek awokado

Dlaczego właśnie ten owoc? Głównie dlatego, że w awokado kryje się bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych. A te pełnią funkcję „tarczy” dla wątroby, zabezpieczając ją przed różnego rodzaju uszkodzeniami. Warto wspomnieć, że awokado można używać jako składnik wielu smacznych potraw, a więc korzystając z jego dobrodziejstw, możemy – prócz zdrowszej wątroby – zapewnić sobie również boską ucztę dla podniebienia.
Spójrz na buraka jak na ważny oręż w walce z toksynami

Buraki mają dwie olbrzymie zalety, które w połączeniu ze sobą z pewnością pozwolą Ci się do nich przekonać. Po pierwsze – są tanie (w przeciwieństwie na przykład do wspomnianego już awokado). Po drugie – powiedzieć, że są zdrowe, to tak, jakby nic nie powiedzieć. Oprócz tego, że wypłukują toksyny z organizmu, są również skutecznym lekarstwem m.in. na nadciśnienie tętnicze.
Wszystko sprowadza się do prawidłowego żywienia

Bo to przede wszystkim sposób, w jaki się „żywieniowo” prowadzimy, wpływa na kondycję naszej wątroby. Warto o tym pamiętać, zanim będzie za późno. Bo wątroba nie jest unerwiona i „nie poskarży” na swoją niedolę bólem. No chyba, że urośnie na tyle, że zacznie uciskać sąsiadujące narządy. Ale temu można zapobiec. Wystarczy zmienić nasze ludzkie „paliwo” na zdrowsze i wartościowsze.

Zobacz także:

Author

Related Articles

Search

Back to Top